Sprog

Udmærket

“Det’ ikk’ så ring’ endda.” Sådan siger man i Jylland, hvor det tilsvarende på sjællandsk kunne hedde “Det er helt vildt godt.” Man kan ikke altid tage ord for pålydende.

Således også ordet udmærket. Der er nok sket et betydningsskred over tid; i hvert fald har den officielle brug af ordet en slagside i forhold til en almindelige vurdering af dets betydning. Hvad tror du selv? Hvis noget er udmærket, er det så meget godt, eller er det middelgodt, nogenlunde?

Den Danske Ordbog er klar: udmærket betegner som adjektiv noget, “som skiller sig ud som særlig god, fin, fortræffelig el.lign.” Det kan umiddelbart kædes sammen med verbet udmærke (sig), der beskriver en særlig og enestående præstation eller anerkendelse (udmærkelse). Ordets pålydende betydning er naturligvis ikke forkert og bruges også jævnligt, f.eks. i karaktergivning. Den højeste karakter i folkeskolens system var i min tid “Udmærket”, efterfulgt af “Meget tilfredsstillende”. Og i 13-skalaen  indgik ordet udmærket i beskrivelsen af de højeste 3 karaktertrin.

I daglig tale har ordet dog en anden betydning. Og derfor var det også en kilde til evig undren i min folkeskoletid, at karakteren Udmærket skulle være bedre end Meget tilfredsstillende. I vores forståelse skulle det have været omvendt. Måske er det en stiltiende anerkendelse af dette, at man i den nye 12-skala helt undlader at bruge ordet udmærket. Det er blevet for tvevtydigt.

Ordbøgerne er endnu ikke fulgt med. DDO levner ingen plads til betydningen “jævn, nogenlunde, middelmådig”. Lidt bedre er det hos Den Danske Netordbog, der faktisk tilføjer en betydning 2: “som er god nok, men kunne være bedre”. Men i f.eks. dansk-engelsk hos ordbogen.com er det kun den første betydning, man forholder sig til. Det kommer vel på et tidspunkt.

Og så lige for en god ordens skyld: det er udmærket, og helt og aldeles aldrig udemærket (Google: udmærket 538.000; udemærket 159.000).

Først offentliggjort på dudanskesprog.wordpress.com 27. januar 2011.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *