EngelskSprog

Please…

Gårsdagens Søndagsavisen havde på side 25 en artikel om forskelle i virksomhedskultur mellem Sverige og Danmark. En koncerndirektør i SAS citeres bl.a. for at sige:

“Vi er ikke bange for at sige tingene direkte i Danmark. Så skarpt er det slet ikke i Sverige. Det kan nærmest virke overvældende for svenskere. […] Som dansker skal man være mere omhyggelig med, hvordan man udtrykker sig i mails – og måske bruge flere ord for at undgå, at man taler forbi hinanden.”

Pointen er rigtig, men handler mere om danskere end om svenskere. I hvert fald kan andre nationaliteter have den samme udfordring med danskere. I mit speciale interviewede jeg medarbjedere i LEGO Australia, bl.a. om tværkulturel kommunikation. Her blev der på et tidspunkt sagt om danskere:

“I’ve had […] at least just a whiff of curt, contrite, bordering on hostility. And I’m wondering, ‘what’s going on here?’ And then when you ring the person and you speak to them, everything’s perfectly fine, and there’s none of that. So I think it may just be the language or the translation. We call it ‘Danglish’ [when] it seems a lot more directive than appropriate.”

Er her tale om en sprogforskel eller en kulturforskel? Det ene påvirker nok det andet. Sproget er selvfølgelig præget af vores kultur. Vi har stort set elimineret høflighedsfraser i det danske sprog, fordi vi ønsker en fri omgangstone, der passer til vores åbne og egale samfund. Det gør os ikke nødvendigvis uhøflige som mennesker – kun i mødet med andre kulturer kan der opstå problemer.

Det handler ikke kun om at sige please, could you kindly, s’il vout plaît, Sie i stedet for du – og så videre. Selv om det stadig kan være svært at huske det konsekvent, når man er ude. Det handler også om at tale og skrive mindre direkte og med mere omsvøb, men dog uden derved at miste præcisionen. Der var ingen, der sagde, det skulle være nemt.

Først offentliggjort på dudanskesprog.wordpress.com 18. oktober 2010.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *